Civilt grundlurad

Precis när jag stannat för en vänstersväng vid stopplikt, på väg till jobbet, kryper en röd Saab upp löjligt nära till höger om mig. Jag förberedde vänster långfinger och påbörjade en rejält tilltagen svada svordomar innan jag insåg att både förare och passagerare var uniformerade poliser. Ooops.

- “Vad står det på din registreringsskylt i fram?” frågade hon när jag vevat ner rutan.
Jag grävde fram min skylt mellan framsätena och höll upp den.
- “Aaa Bee Cee noll ett två…” läste jag tydligt och log. Hon var inte det minsta road.
- “Och den i fram då?”
- “Det är ingen registreringsskylt, det är bara en dekal med quattro” svarade jag. Eftersom våra bilar stod mycket olämpligt mitt i en korsning föreslog jag att de skulle följa mig till jobbet nån kilometer därifrån och de tyckte det var ett bra förslag.

Efter en del diskussioner om huruvida skylten är väl synlig i framrutan (där jag brukar ha den) och vad lagtexter faktiskt kräver, lugnade de ner sig lite och erbjöd mig fri lejd mot löfte om att skylten monteras i fronten där den brukar sitta. De påpekade även att skattemärket bak inte fanns på plats och jag svarade att “Det var så dyrt så jag vill inte sätta det på bilen, över tvåtusen spänn”. Inte heller denna gången gick skämtet fram, hon blev tvärtom skitsur och drog långa eder om hur besvärlig hon kunde vara med böter och det ena efter det andra om hon ville. Jag lugnade åter igen ner henne och log mot hennes (manlige) kollega. Mot löfte att hitta märket och sätta dit det omgående fick jag traska därifrån, utan böter alls. *phuuuu* Nära ögat.

Min plan är nu att sätta dit skattemärket och att tejpa upp skylten på höger solskydd. Den bör synas bättre där och det är mindre risk att jag glömmer av att ha den synlig.

Civil olydnad

Jag har monterat bort min registreringsskylt och är stolt över det. Självklart handlar det om övervakningskamerorna som formligen vräks ut längs våra säkra, fina, svenska vägar. Inte för att jag ska busköra (du tänkte tanken, inte sant?) och riskera mitt och andras liv, men för att jag vill själv köra min egen bil, på eget ansvar. Frihet kallas det. Hur underligt det än kan låta i en del människors öron, går det alldeles utmärkt att hålla hastighetsbegränsningar utan att vara övervakad.

Nu bryr jag mig förvisso sällan om begränsningarna, jag följer trafiken, läser vägen och anpassar min hastighet och körning efter situationen. När jag åker till jobbet på morgonen går det fort, väldigt fort. Men åt andra hållet i den jobbiga rusningstrafiken går det sakta, löjligt sakta. Kvart i sex en onsdagmorgon håller jag hundrafemtio km/h på en väg med kilometrar mellan bilarna, med viltstängsel och inte en käft så långt ögat når. Samma väg, kvart i sex på kvällen. Trafiken är tät och går i långtradarhastighet. För oss som ligger kvar i kön och tar det lugnt blir resan en mardröm. En arab i Mercedes eller en kärring i volvo fullastad med ungar – alla ska förbi, tränga ut både mig och mötande trafik på vägrenen. Bara för att han/hon vill köra nittio när resten av trafikanterna håller åttiofem.

Hur kan jag vara skurken?

Ni som försvarar kamerorna, tror ni verkligen att de gör någon skillnad på stressade, trötta människor med hemlängtan? Är det verkligen vi som “bara” kör fort som orsakar alla olyckor? Kan det inte vara så att det är de som gör misstag som är de skyldiga, oavsett hastighet?

Grundlurad!

För drygt ett år sen tecknade jag ett avtal om elleverans med Vallentuna El. Jag valde (tror jag) att köpa miljömärkt el, då denna bara skulle kosta mig ett öre extra per kilowattimme. Ett år senare reagerade jag på att det faktiskt inte stått ett pip om miljöel på mina fakturor och kontaktade Vallentuna. Mycket riktigt, jag har levt på “vanlig” el i ett år, inget att göra åt. Eftersom jag inte är helt säker på att jag faktiskt kryssat i rutan på avtalet bad jag dem kontrollera saken, men de menade att krysset säkert missats bara och om jag ville skulle jag få byta till miljöel.
Självklart!

Igår kom en ny räkning… ett öre dyrare per kWh men fortfarande inte ett pip om miljö- eller grön el. Borde man inte kunna förvänta sig någon form av kvitto på vad man köper? En liten svan, svala, nyckelhål eller delfin eller vad fan som helst!? Jag har kontaktat Vallentuna och bett dem förklara sig. De hade självklart inget svar, men har lovat att kontakta mig imorgon.

Luktar BLUFF lång väg!

Osl(add)öst

I mitt kök luktar just nu absolut inget alls. Nästan. Trots att jag nyligen stekt en biff och friterat pommes. Sant är det ja, äntligen är alla dessa år utan fläkt i köket över. Idag har fläktkillen varit här och monterat upp min nya kolfilterfläkt. Nu kan jag steka köttbullar utan att det osar fis i hela lägenheten (eller fisa i hela lägenheten utan att det luktar köttbullar i köket?) Synd bara att den som konstruerat paketet förmodligen varit full; matoset sugs först igenom galler, fläkt och genom en liten gång, innan det slutligen filtreras precis innan utblåset. Kanske en inte helt genialisk konstruktion.Köksfläkt
Nu väntar jag bara på elkillen som enligt uppgift kommer inom fem-sex veckor. I fullständig brist på respekt för elinstallationer och mycket otålig, lyfte jag på nedersta hyllan i “kryddhyllan” i hopp om att finna “någonting” jag skulle kunna koppla in “någonstans” – farsgubben har väl inte drillat en handlös fjant heller! Och vad fann jag där om inte en stickpropp!? Jag vet att det är några års utbildning för att bli elektriker, men jag har alltid utgått från att man använder normal- eller åtminstone halvintelligenta människor som bas.
Duh…

Linda lagar mat

Linda & jag skulle till affären och handla mat idag. Jag brukar göra sånt på fastande mage, annars kommer jag hem antingen tomhänt eller med dryckjom i tusen varianter. Men, min kära släkting vägrade – “Handlar gör man inte på fastande mage, då är jag vresig”. Som kuvad kusin (och egentligen ganska smart fast det är ingen mer än mamma som fattar) vågade jag naturligtvis inte säga emot utan accepterade lydsamt e stöck klöven Alvedon och ett halvt glas ljummet vatten. Å visst fan kom jag hem nästan tomhänt från affären… *suck*

I love the smell of Napalm in the morning!

Tjuåtta grader varmt, fortfarande ljust ute och som pricken över i visar de Apocalypse Now! Redux på TV4 Film. En långfilm (154 min), som bäst avnjuts i en het, fuktig och svettig miljö, för bästa upplevelse. Gärna med en kall pilsner i handen.
Hur fan ska jag kunna släpa mig till sängen nu?

Smells like victory… nån har fisit.

Vi svarar så fort vi ka… kommer till jobbet.

Mötte ett rådjur imorse halv sex, på vägen, mellan viltstängsel. Hastigt konsulterade jag 112 med förhoppning att hinna få fram en trafikvarning på radio innan rådjuret slutat sina dagar i grillen på en Toyota. Jag fick prata med en brud som kopplade mig till en brud som kopplade mig till en telefon som ingen svarade i. Fyra minuter telefontut senare tröttnade jag och ringde upp 112 igen, fick tala med samma brud och förklarade att jag ville bli kopplad till en person. Blev kopplad en brud som kopplade mig till en telefon som ingen svarade i. Sex minuter senare gav jag upp och bestämde mig för att nöja mig med att önska det stackars rådjuret lycka till.

Bosse Ringholm hade inte så fel i höstas. Och alla vet om det.