Tjenare Norrland!

Det är svårt för whiskytrötta ögon att inte överväldigas av Storsjön i morgonljus. Det känns lite som jag fått en örfil laddad med verklighet när jag låter blicken glida över Myrviken, samtidigt som jag fumlar med kaffebryggaren. “Europeisk frukostbuffé” på nåt svenskspråkigt hotell i thailand är för loosers. Nä, tunnbrödsmackor med hemrökt harr, hett kaffe och sällskap av ett höstkyligt Norrland – det är frukost det!

Idag ska vi faktiskt försöka ta oss till något jämtlänninngarna kallar “Fjäll”. Maria säger att det är ungefär som Kinnekulle, fast på riktigt. Jag tycker det ser lite jobbigt ut, men tiger och håller med ;)

Renar, mobilt internet och hembränt

Jag köpte mig en liten dator häromdan, en smidig rackare. Den är mindre än ett A4-papper och väger som en liter mjölk, vi kallar honom Hermes. Hermes följer oss vart vi än beger oss: i bilen genom Järpås, på en gård utanför Vara, ett resecentrum i Skövde och senast i söndags kväll på ett nattåg till Östersund. Vi är nämligen på semester här i Jämtland, Maria, Hermes och jag. En hel vecka, långt från civilisation och bekvämlighet. Lyckligtvis finns här vid stugan ett oskyddat trådlöst nätverk med interetaccess och skulle vi få för oss att lämna vår tillfälliga hem, har vi mobilt bredband – vill ju inte helt tappa kontakten med verkligheten. Eh kontakten med internet menar jag.

Maria har lovat att jag inte ska behöva ta några småbeslut under semestern. Det var ett byte mot att jag ordnade med hyrbil och idag ska vi tydligen till Svenstavik och handla viktiga saker, som t ex sprit, öl och vin. Svärfar är lite som matlagningens MacGyver och från hans mäkta fina rök fick vi hembränd harr – denna delikatess förtjänar en av brännvin väl desinficerad strupe.